50 g rozinek
50 ml rumu
300 g hladké mouky
100 g cukru
20 g droždí
100 ml mléka
1 sáček vanilkového cukru
100 g Hery
2 žloutky
1 lžíce citronové kůry
50 g kandovaného ovoce
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého badyánu
Poleva:
2 lžíce šťávy z citronu
150 g moučkového cukru
Rozinky naložíme do rumu nejlépe den předem.Do mísy nasypeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do důlku vsypeme lžíci cukru, rozdrobené droždí a zalijeme 50 ml mírně ohřátého mléka. Necháme 10 minut vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek mléka a cukru a ostatní ingredience a vypracujeme vláčné těsto.Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 1 hodinu. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál a lehce prohněteme. Vytvoříme několik válečků a odkrajujeme pokud možno stejné díly, ze kterých uválíme bochánky o průměru asi 5 cm.Ty pak klademe na plech s pečicím papírem alespoň 5 cm od sebe, aby se při pečení nespojily. Těsně před pečením můžeme na povrchu bochánků vytvořit křížek. Pečeme při 180 °C dozlatova 15-20 minut. Po upečení je necháme vychladnout.Mezitím připravíme polevu. Smícháme citronovou šťávu s moučkovým cukrem, až vznikne polotekutá emulze. Polevu můžeme ředit vodou nebo přidat cukr, pokud nebude dost hustá.Hotové bochánky poléváme cukrovou polevou a zdobíme podle vlastní fantazie.
Křížky do bochánků se nejlépe dělají nůžkami. Před zatuhnutím polevy můžeme nahoru nasypat barevné cukrové zdobení.
![]() |
Autor: poslirecept |
![]() |
Datum vložení: 09.12.2024 10:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady